Dietary consultation with a dietician
Practice guidelines -
Posted on
Jan 02 2006
- Updated on
Dec 19 2008
A dietary consultation is a part of a care programme prescribed by a doctor or initiated at the request of an individual. It includes assessment of eating habits, negotiation of the goals of dietary care, implementation of a strategy and follow-up of the individual’s nutritional progress for educational, preventive or therapeutic purposes. Depending on the aim of a consultation, dietary management requires defined procedures for coordination between health professionals and continuity of care.
These guidelines
- define the content of a dietary consultation, how an interview should be conducted, and the specific elements of a dietary care programme;
- describe current tools for data collection and for carrying out the dietician’s work;
- identify traceability data for nutritional care in the patient’s record;
- define procedures for coordination between health professionals to ensure continuity of care.
Documents
Outils
- Consultation diététique - Série de critères de qualité
- Consultation diététique - Liste des critères qualité
- Exemple de guide d’entretien pour l’évaluation des consommations alimentaires (source : document de synthèse professionnel validé par l’ADLF, septembre 2005)
- Exemple d’outil destiné à la personne soignée pour réaliser un relevé de consommations alimentaires (source : document de synthèse professionnel validé par l’ADLF, septembre 2005)
- Exemple de guide d’entretien pour le recueil de données sur les conditions et habitudes de vie (source : document de synthèse professionnel validé par l’ADLF, septembre 2005)
- Exemple de guide d’entretien pour l’élaboration d’un diagnostic éducatif diététique soit en consultation individuelle, soit incluse dans un programme pluriprofessionnel (source : document de synthèse validé par l’ADLF, septembre 2005)
- Éléments de traçabilité du soin diététique dans le dossier du patient
English version
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